Thursday, March 31, 2011

Kunyap-Kunyap

Nyawa tok te ngiga utai dempa..mulut ukai main madah ka diet. Ka diet. Keno ke cerita. Tang kasih ke nyawa. Kala agik ulih makai utai ko jako. Munyi ko niang aki ku suba, agik idup agik makai meh, dah parai badu makai. Ya tudah tuai suba selalu ditagang kami makai sida se daging, manuk laban darah tinggi. Pulai ke opis tengahari tadi, alu singgah ba kedai. meli sida cokelet, sida raisin. Lapa deh,,, Semua utai manis magang. Nyawa tok ke salah.hehehe (alu nyalah ke nyawa neh)... Aku enda nemu begalau makai baka urang, enda datai sejam alu udah tembu sekotak raisin nya NGAP! aku... cokelet ya ke pelestik cokelet nya dah tembu sepapan....ya 2 iti galau ke ila (naka nya ajak ku ulih nagang diri makai).. naka meh nyawa tok bum deh wai..... Kemarik niki ke atas bukit, ngerejista diri ngundi ba pos opis... Ba ya, laun meh aku tok ngerista diri ngundi..nyau udah jeman umur 21 taun..... tang sayau, nadai ulih ngau ngundi Sarawak ka bepilih taun tok..enda ngawa gak, jemah ila gak.....

PPT

Laban te camera diri empu cable enda tetemu, nya enda ulih upload gambar ke diambi ngena camera diri. Nasib gak tudah Nawai bisi meri gambar enggik dalam camera sida ya. Tok nyau ka nusi cerita minggu nyin kemarik deh, nyau 3 ari kami sebilik diau ba otel mega. Baka ke jauh menoa. Munyi ko orang, kala perintah cia kitai diau ba otel. Anang mensia siakan ya, enda pia. Kebuah ya, Aki MEC ka nrima PPT (Pinggat Perkhimatan Terpuji). Ba ya, nyau ka pencen tudah tuai gawa ngau perintah, baru nerima pingat. Bulan 10 tok pencen meh Aki MEC. Tang pama meh, ari ke nadai. Puji Tuhan. Sida ya nerima pingat tok kena ke ari 3 (23/03/2011) minggu nyin kemarik, kira ke pukul 3 lemai. Mayuh sida ya serebak. Ari pagi sampai ke lemai. Sida tok kena ke lemai. TYT ti meri sida ya pingat. Nya meh Aki ngau Inik MEC gap meh urang. Bekena ke baju kot ngau kebaya labuh. Peeewwwiitttt....... Tang kami duai menyanak diau ba dalam bilik otel sementara nganti Aki seduai Inik ya nerima pinggat ba ballroom otel mega nya empu.

Gambar ngena handphone, gambar sebedau nurun ngagai ballroom. Pose dulu......

Gambar sida udah nerima pinggat. Masing2 ngau partner diri.


Congratulation! ngagai Aki Mec ngau rakan seperjuangan ya. Arap ke gerai selalu..... Love always.....

God Bless.....

Xoxo....

Wednesday, March 30, 2011

Mamm...mamm.....



My son first words is mammm .... mamm.... We never teach him how to pronounce the "mammm mamm" words.. ... If he watching tv which advertisement show about food, he'll automatically say mammm.. mamm..... I remember got one advertise about Jacob biscuits, he saw Farah Fauzana having the Jacob biscuits, he automatically say "maammm mamm.... Even when he saw us chews the foods, he will says mammm..mamm.... Inik said " nemu utai ke penting dalam pengidup, Makai!" ( he know what is important in the life, is Eat!) hahaha....

So guys, have you mammm mammm your breakfast this morning??? Bon appetite!

Monday, March 28, 2011

111

Tahun ni kita akan mengalami 4 tarikh

yang jarang berlaku dalam setahun

iaitu 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11, 11/11/11

serta bukan itu sahaja,

cuba ambil 2 nombor terakhir di mana tahun kita dilahirkan

an tambah dengan umur kita pada tahun ni,

keputusannya ialah 111 buat semua orang!!!


Dan...


Pada bulan oktober akan ada 5 kali hari sabtu

5 kali hari ahad dan

5 kali hari isnin,

ini hanya terjadi sekali setiap 823 tahun.


Menarik kan.....?

2 hari yg lalu

Korang buat ape eh 2 hari yang lepas? Ada sms dari Cik Endun kata manicure & melenturkan urat..wah, best best..jeles dengar.. Saya plak awal2 pagi sabtu dah turun pegi intebiu... nebes jugak..nasib bek sampai sana awal..tunggu punya tunggu sambil jari jemari ligat menaip sesuatu dgn cik Endun.. Setengah jam kemudian, dipanggil seorang pemuda....sambil2 bejalan ke bilik temuduga..mata tu menjeling2 pekerja yg tengah sibuk membuat keja masing2.. "sibuk nyer opis ini, camne la rupa aku join company nie nanti" Macam biasa si penemuduga tanya soalan2 yang berkaitan.. ah! tak pandai la menipu.. jawab ngan jujur je la... dalam hati.. lantak ler dier nak terima ke tak nak.... dipenghujung seisi.. Si penemuduga: I rasa kan 99% u diterima. saya: Oh ya? so bila boleh start? Si penemuduga: Mid of April? Aik, biar betul? Tersenyum gembira la saya...yay yay aku dapat keja..... tapi kan offic tu nak pindah ke Kuala Baram...nah! camne plak??? hmmmm..... tunggu la ya..camne cerita seterus nya..nak terima ke tak keja tu...? Hari Ahad, stay kat rumah jer......Habiskan masa dengan MEC.... dalam hati sempat jugak berkata, kalau saya pindah tempat keja... makin jarang la saya melihat MEC membesar... "bertuah nya sesiapa yang menjadi ibu sepenuh masa"... nak buat macam mana kan... kena membanting tulang menyara keluarga...susah senang sendiri tanggung... sob sob... Sekarang nie, MEC dah pandai sebut "mamam"..entah dari siapa dier belajar...tak pernah ajar dier secara tegar... tapi yang hairan bila tengok kita org makan jer sebut "mamam".... mungkin kebetulan kot... Terasa amat panjang ahad tu..sebab tak ada benda nak buat...sampai la malam..Zzzzzz......

Monday, March 21, 2011

Selamat 9 bulan.


Dah 9 bulan umur MEC.


Berat cuma 8.5kg jer.


Masih lagi minum ASI (air susu ibu) campur dengan susu tin.


Makan bubur lenyek. Lauk kegemaran ikan + pumpkin. Tak suka buah. Asalkan benda kasar, payah nak telan..glurrp...


Sekarang duduk pun masih tak pandai, dah nak belajar merangkak.. (salahkan walker tak ada masa nak belajar duduk + merangkak)


Pandai menari. Pantang jer dengar apa2 musik, tangan pusing2.. Pandai "bye-bye" sebab sama jer macam menari. Pandai menyanyi lagi tu....menyanyi tak keluar biji perkataan... cuma "mmmmmmmm mmmmmmmmmm" dalam tekak jer suara tu.... hehehe... Boleh buat muka "scary face"..tak scary pun.... lucu ada lah..cuteeee....


Pemalu. Sesiapa saja yang dia tak kenal menyapa pasti muka tunduk or sandarkan muka kat bahu kita. Malu sesangat. Tapi lama-lama hilang malu dia, tunjukan "flower" dier sebenar.


Pandai menghentakan kaki meminta sesuatu. Mula la tu.....


Suka karton mickey mouse, barney..kartoon yang menyanyi suka...macam dia nie sangat meminati musik.


Sekarang nie dier selsema. Gigi atas dah tumbuh. 2 lagi tu... phew~

Friday, March 18, 2011

Let him cherish your day! :)


video


Helo! How are you today?


Let him cherish your day with his scary face!


Happy friday to you all!


Cheers! xoxo

Thursday, March 17, 2011

Beware! He will copy YOU!



video

My son love trying to copy on what are you saying, sound or action that we make. My mum open her eye wider to express she was angry or warn him. You know how he react to that act? He laughted and then he try to copy it. Unfortunely it wasn't the same. Really funny he was. You make my day fun and full of joy, son. Mommy love you so much!

A million thanks to God, that I having you in my life. God bless you always son.. Amen.

MEC in mommy office action

video

Tengok apa dia buat? Semalam nenek telefon minta belikan garam + gula nak pakai buat belacan. Sekarang nie musim buat buat belacan. Rata2 kawasan bau belacan. Lalat pun partayyy! Sesampai jer kat rumah, nenek pun pot pet pot pet complain MEC buat hal. Menangis tak tentu pasal. Dia memang macam tu, masa kita sibuk2...dier mesti cranky.... mana tak geram..ehehe... So I bawa la pegi office supaya tak kacau nenek yg tengah geram tu..ehehe....
Sampai kat office MEC bau belacan....aiyaaaa...

Wednesday, March 16, 2011

Kosong...

nak memblog..tapi otak kosong...aduh aduh......banyak "ribut" kot dalam badan aku nie? Rasa2 macam dah setahun aku tak pegi berurut....bila la lagi..hrmmm......

tunggu la ada idea nanti, or esok, lusa, next week aku memblog yer....

chau..

Wednesday, March 9, 2011

Akai lelengau amai!




After reading Lady Ethel post today, make us miss her sister badly. She is really good friend who love the fast food very much!! aku hehe... Driving a SG.... park in front of gate No. ... USJ2.... We having a good time together. What a sweet memory we had. Explore IKEA, see Nurse Dyah, surfing free internet at McD taipan, main ayun at apposite taipan/ house....lama asai utai nya udah nyadi kan u...sinu amai ku ditu..sob sob :(

Opppss! Happy Belated Birthday to FMB



Sorry Kakanda Tiq, I missed your big day which was yesterday right?


Errmmm..erkk?? betul ker?


Honestly I was not aware yesterday is your birthday (syiok ngan woman day, semangat kewanitaan tek)


Rasa2 nya sik pernah celebrate your birthday since I knowing you. Kan kan…


Sampey hati kau sik mao celebrate ngan kamek… (hahaha… saja maok polah kau serba serbi menyesal supaya kau sik minta belanja kelak, LoL)


Nothing much I want to say, just hoping your dreaaam come trueee, happy always,


God bless you always and alwaaayssss! Hoping our friendship will last longgggg! (Sepanjang great wall of China)…


Thanks for being a good listener, a friend, a sister when I need you..


Really really appreciate it, how lucky I am having you around.. …

Love & big hugs!!

mwah! mwah! Mwaaahh!

Tuesday, March 8, 2011

Woman International Day


Did you aware today is Woman International Day?
I was read on the Borneo Post this afternoon and just noticed today is "Our" day!
So I would like to wish all of you celebrate Woman International Day!

Wednesday, March 2, 2011

TAYLOR SWIFT - White Horse (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Tuesday, March 1, 2011

Cerita Diet


Mulut madah ka diet. Keno ku cherita ku... tapi bakani deh? Kami duai endun Y sama bela sebana ke pengemuk diri. Te enda nemu surut ko, galak amai bala sida lemak nya tumbuh sebelah lengan, perut te ba rata2 tempat ba tubuh meh. Ka ngambi gambar nyau berunding meh. Ngai meda moa diri ba gambar. (Ahdeh! munyi ke enda bersyukur gak aku tok)..
Nya ko aku, ti ba diau nanga latak suba, engka ulih ku diet ko aku. Kala nguji.. berjaya gak, nurun 4kg (pemendar ya meh nya) laban utai dempa din kira terkawal.. (nadai utai ngasoh ka makai kadang2) Ulih pejul ngena lauk ajak perut. Enda makai asi. Ti ba menoa ditu? Bah, bakani deh. Ti bisi daun ubi, nyampau meh ka makai daun ubi nya ajak. Ti enda empa ngau asi enda SAH ya wai...ehehe..Ti baka sida kasam, sida empikau nya, kundey agik? Nadai te ka makai ngau kasam nya ajak neh..asai ke enda cukup asi seperiuk nya..HAHAHAHA.. (tanda nyawa tok bum)...ti bala sida buah, ka pepedih ngiga ba menoa Bekenu ditu..nadai cda buah epul, kena nganti asi (ko dibaca ku ba majalah sida RAPI) anang ka epul, sida buah rungan nadai.
Tusah ati ngira diri ka berdiet ko org.. angan2 mak jenin ajak meh.....

Nyau Lalek (Pelupa)

Sekarang nie musim menuai, so tiap2 weekend kita orang balik kampung. So last sunday, kita balik kampung jugak. So macam biasa sebelum pegi kampung singgah sekejap kat tamu, nak beli lauk pauk, kueh mueh untuk santapan masa menuai tu. Sampai jer kat tamu, mak i macam biasa la melaksanakan tugas dia, memilih + membeli lauk. Masa nak keluar keta, datuk ethan cari selipar. Eh mana???? cari2 tak dapat...ala nie mesti terlupa nak pakai selipar..apa lagi bepatah balik la kita org ambik selipar. Sampai jer kat rumah tengok selipar tertinggal dekat tempat parking keta..ala...nie mesti kes sebelum masuk keta buka selipar dulu... ala2 macam nak masuk rumah... hahahahhaa..lawak tol la... tak sedar, buka selipar sebelum masuk keta... macam Tun Jugah dulu, sebelum masuk belon tinggal selipar kat luar.. hehe..

Nie satu lagi kes serupa, aunty i pun pernah buat macam tu, kat centre point miri. Ada kawan datang menyapa, masa tu dier duduk kat dalam keta, kaki sebelah kat luar. Habis berbual, kawan dier pun beredar. Diar dengan suami dier pun beredar jugak. Sampai kat satu simpang baru perasan, selipar sebelah tertinggal... aduh! Berpatah balik, tengok selipar sebelah tu masih lagi dekat tempat parking.. ya la sapa nak ambik selipar sebelah jer... huhu

ok la..setakat nie jer I nak kongsikan..